Egyenletes anyagáramlás, optimális layout megtalálása

A vállalat kiterjedt WITNESS szimulációs elemzéseket folytatott a Lean bevezetésének előkészítésére az egyik üzemében. A Lean érdekében történő átszervezés legfontosabb elemeként szerették volna elérni, hogy az üzemben megvalósuló anyagáramlás egyenletesebbé és akadálymentesebbé váljon, szűnjenek meg a szűk keresztmetszetek és a kényszerű várakozások, illetve ezzel párhuzamosan csökkenjen a gyártásközi készlet és az átfutási idő.

Hamar kiderült, hogy az üzemi elrendezésnek jelentős szerepe van az akadálymentes anyagáramlás szempontjából. Ezért a projekt során, az egyes futási kisérletek eredményeire támaszkodva, számos elképzelt üzemi elrendezés szimulációs modelljét összeállították és kipróbáltak, amelyeken különböző tipikus gyártási programokat futtattak le. Illetve a modellek lehetőséget adtak extrém termelési helyzetek előzetes vizsgálatára is, az egymástól eltérő kialakításokon.

A jobb megértés és szemléltetés érdekében az egyes elrendezéseket egyazon modell különböző layout ablakaiban futtatták, párhuzamos időben, ami látványosan szemléltette az egyes változatok működése közötti különbségeket. A működés közbeni dinamikus összehasonlítás alapján alakult ki a végleges layout változat.