Supply Chain beszállítói képességek vizsgálata

Egy nagy nemzetközi autóipari beszállító vállalat hazai gyára olyan nagyszámú típusválozattal rendelkező alkatrészt gyártott, amelyet a gyártás helyétől több ezer kilométerre lévő vevő épített be az általa gyártott autókba. A vevő előrejelzései alapján ütemezett gyártás kezdő időpontja, és a beépítés időpontja közötti viszonylag hosszú átfutási idő, továbbá a nagy szállítási távolság miatt fennállt a veszélye, hogy alkatrész hiány esetén a vevőnek le kell állítania az összeszerelést, ami katasztrofális következményekkel járt volna.

Az ellátási lánc (Supply Chain) kezdődött a vevői előrejelzéssel, ami alapján elkészült a gyártási terv. A legyártott alkatrészek először a gyártó telephelyén kerültek rövidtávú raktárazásra, majd következett a szállítás az összeszerelés helyén üzemeltetett közvetlen ellátó raktárba. Innen már maga a megrendelő vételezte ki a szükséges alkatrészeket az összeszereléshez. Az alkatrészgyártó elemi érdeke volt, hogy a közvetlen ellátó raktárból sohase tudjon kifogyni a szükséges készlet, és ezért a viszonylag összetett ellátási lánc egészét WITNESS folyamat-szimulációs elemzésnek vetette alá.

Ez egyrészt feltárta a folyamatban meglévő veszélyeket és bizonytalanságokat. Másrészt a modell egyik változata alkalmas volt az ellátási láncot működtető személyi állomány hatékony felkészítésére, és a váratlan helyzetek kezelésében való kompetenciák kialakítására. Mindez egy szimulált virtuális munkakörnyezetben, amelyben leállás esetén sem keletkezhetett semmilyen valós veszteség. A WITNESS modell lehetővé tette, hogy a kezelők az ellátási lánc mindegyik elemét irányíthassák a virtuális térben, kezdve a vevői rendelések kiértékelésétől, a gyártási tervek elkészítésén, és a biztonsági raktárkészletek kialakításán keresztül, a szállítás ütemezéséig. Ez utóbbira három eltérő költségű szállítási mód állt rendelkezésükre: a lassabb, de olcsóbb kamionos szállítás; a gyorsabb, de kisebb kapacitású kisteherautós szállítás; és vészhelyzetek gyors kezelésére a drága repülős szállítás.